ارزیابی‌تأثیر عصاره‌های دارچین (Cinnamomum verum) و بذر زنیان (Trachyspermum ammi L.) بر بعضی از ویژگی های کیفی روغن سویا طی زمان نگهداری

نوع مقاله : مقاله کامل علمی پژوهشی

نویسندگان

1 گروه بهداشت و فناوری مواد غذایی،دانشگاه جامع علمی کاربردی،مرکز بهاراوران ،قم،ایران

2 دانشگاه آزاد اسلامی واحد محلات، گروه شیمی، محلات، ایران.

3 گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده مهندسی صنایع و مکانیک، واحد قزوین، دانشگاه آزاد اسلامی، قزوین، ایران.

10.22069/fppj.2025.22925.1844

چکیده

سابقه و هدف:روغن‌ها و چربی‌ها از جمله مهمترین ترکیبات در رژیم غذایی و از منابع ارزشمند انرژی برای انسان به شمار می‌آیند که به عنوان حلال و در نتیجه حامل بسیار مناسبی برای ویتامین‌های محلول در چربی هستند (18). این ترکیبات در کنار کربوهیدرات‌ها و پروتئین‌ها، نه تنها موجب محافظ بافت‌های بدن می‌شوند، بلکه در فرآیندهای متابولیسمی هم مؤثر می‌باشند. چربی‌ها و روغن‌های خوراکی از نظر شیمیایی ناپایدار بوده و به اکسیداسیون حساس هستند، بویژه زمانی که در معرض اکسیژن، نور، رطوبت، حرارت، آنزیم‌ها و فلزات کمیاب قرار می‌گیرند (42). روغن سویا به طور گسترده‌ای در فرآیندهای پخت و پز و سرخ‌کردن کاربرد دارد. این روغن غنی از اسیدهای چرب اشباع نشده شامل حدود 23 درصد اسیدهای چرب تک غیراشباع (MUFA)(Mono unsaturated fatty acids) و 58 درصد اسیدهای چرب چندغیراشباع (PUFA)(Poly unsaturated fatty acids) است که پتانسیل بالایی به اکسیداسیون دارد (3). روغن سویا از دانه‌های لوبیای سویا (Glycine max) استخراج می‌شود و جزء پرمصرف‌ترین روغن‌های خوراکی گیاهی در سراسر جهان شناخته شده است که به واسطه ترکیبات منحصر به فرد و ویژگی‌های شاخص، دارای مصارف خانگی و صنعتی فراوانی می‌باشد
هدف از پژوهش حاضر، ارزیابی و مقایسه تأثیر عصاره اتانولی دارچین و زنیان در دو سطح 200 وppm 400 با آنتی‌اکسیدان سنتزی TBHQ با غلظت ppm 100 بر مهمترین ویژگی‌های شیمیایی روغن سویا طی روزهای اول و دوازدهم بوده است.
مواد و روش ها: به منظور بررسی خاصیت آنتی‌اکسیدانی عصاره‌های مذکور در روغن سویا، از روش خیساندن جهت استخراج عصاره‌ها استفاده شد.
یافته ها: نتایج نشان داد که با افزایش زمان نگهداری روغن، پارامترهای مورد بررسی افزایش یافت که این روند در تیمارهای حاوی عصاره‌‌های دارچین و زنیان در مقایسه با نمونه فاقد هرگونه آنتی‌اکسیدان (کنترل) و تیمار حاوی TBHQ به طور معنی‌داری کُندتر بود. تیمار حاوی ppm 400 عصاره دارچین طی زمان نگهداری کمترین عدد پراکسید، آنیزیدین، توتوکوس و اسیدیته را داشت، در حالی که تیمار حاوی TBHQ و نمونه کنترل دارای بالاترین عدد پراکسید، آنیزیدین، توتوکس و TBA بود. کمترین عدد TBA در روز پایانی به طور مشترک متعلق به دو تیمار حاوی عصاره دارچین بود. در مقابل، بالاترین میزان اسیدیته به تیمار حاوی ppm 200 عصاره دارچین مربوط شد. جز در مورد اسیدیته روغن، بعد از نمونه کنترل، تیمار حاوی آنتی‌اکسیدان سنتزی TBHQ قرار داشت که بالاترین عدد پراکسید، آنیزیدین، توتوکس و TBA را در مقایسه با تیمارهای محتوی دو عصاره دارچین و زنیان داشت.
نتیجه‌‌گیری: می‌توان گفت که عصاره اتانولی دارچین با غلظت 400 ppm تأثیر معنی‌دارتری بر مهمترین ویژگی‌های شیمیایی روغن سویا داشت.

واژه‌‌های کلیدی: روغن سویا، زنیان، دارچین، آنتی‌اکسیدان.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

valuation of the effect of cinnamon and fennel seed extracts on some quality characteristics of soybean oil during storage

نویسندگان [English]

  • mahdi kermani 1
  • mohammad bagheri 2
  • abdorreza aghajani 3
1 Department of Health and Food Technology, Comprehensive Applied Science University, Baharavaran Center, Qom, Iran
2 Islamic Azad University, Mahalat Branch, Department of Chemistry, Mahalat, Iran.
3 Department of Food Science and Engineering, Faculty of Industrial and Mechanical Engineering, Qazvin Branch, Islamic Azad University, Qazvin, Iran
چکیده [English]

Background and objectives: Oils and fats are among the most important ingredients in the diet and valuable sources of energy for humans, which act as solvents and are therefore very suitable carriers for fat-soluble vitamins (18). These compounds, along with carbohydrates and proteins, not only protect body tissues, but are also effective in metabolic processes. Edible fats and oils are chemically unstable and sensitive to oxidation, especially when exposed to oxygen, light, moisture, heat, enzymes and rare metals (42). Soybean oil is widely used in cooking and frying processes. This oil, rich in unsaturated fatty acids, contains about 23% of monounsaturated fatty acids (MUFA) and 58% of polyunsaturated fatty acids (PUFA), which has a high potential for oxidation (Ali et al. al., 2019). Soybean oil is extracted from the seeds of soybean (Glycine max) and is known as one of the most widely used edible vegetable oils in the world, which has domestic and industrial uses due to its unique compounds and characteristic features. It is abundan
The aim of this study was to investigate and compare the effect of ethanolic extract of Cinnamon (Cinnamomum verum) and Ajwain (Trachyspermum ammi L.) seed at 200 and 400 ppm and TBHQ as the synthetic antioxidant on concentration of 100 ppm on the most important chemical properties of soybean oil during the first and twelfth days.
Materials and methods: In order to evaluate the antioxidant properties of the extracts in soybean oil, the maceration method was used to extract.
Results: The results showed that with increasing storage time, all parameters studied increased. This increase in the treatments containing two extract was significantly lower than the control sample and TBHQ treatment. Treatments containing 400 ppm of Cinnamon extract had the lowest peroxide, anisidine, totox value and acidity during storage, while the control sample and TBHQ treatment with the highest levels of peroxide, anisidine, totux and thiobarbituric acid (TBA). The lowest TBA on the final day was shared by two treatments containing Cinnamon extracts. In contrast, the highest acidity was related to 200 ppm of Cinnamon extract. Except for acidity, the treatment contained TBHQ, which had the highest levels of peroxide, anisidine, totox and TBA in comparison with the treatments containing two cinnamon and ajwain extracts.
Conclusion: It can be concluded that ethanolic extract of Cinnamon with a concentration of 400 ppm had a more significant effect on the chemical properties of soybean oil.
Key words: Antioxidant, soybean oil, Cinnamomum verum, Trachyspermum ammi L., extract.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Soybean oil
  • ginseng
  • cinnamon
  • antioxidant