ارزیابی آفلاتوکسین B1 در دانه، روغن و کره بادام زمینی عرضه‌شده در شهرستان کرج به روش الایزا

نوع مقاله : مقاله کامل علمی پژوهشی

نویسندگان

1 دانشگاه آزاد شهرکرد

2 گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد، شهرکرد، ایران

10.22069/fppj.2025.23027.1848

چکیده

سابقه و هدف: در سطح جهانی، از بین تمام سموم قارچی، آفلاتوکسین‌ها تهدید قابل‌توجهی برای سلامت انسان و حیوانات هستند و سبب ایجاد محدودیت‌های نظارتی مواد غذایی برای محافظت از سلامت عمومی شده است. آفلاتوکسین B1 سمی‌ترین مایکوتوکسین است که در اکثر مواد غذایی وجود دارد. این سم توانایی ایجاد سران کبد، سرطان خون و اختلالات مغزی در کودکان را دارد و توسط آسپرژیلوس فلاووس، آسپرژیلوس نومیوس و آسپرژیلوس پارازیتیکوس تولید می‌شود. با توجه به شرایط مطلوبِ رشد آفلاتوکسین از لحاظ آب و هوایی در اکثر مناطق ایران، پایش این سم در مواد غذایی حائز اهمیت است که در همین راستا هدف از پژوهش حاضر ارزیابی آفلاتوکسین B1 در دانه، روغن و کَرِه بادام زمینی عرضه‌شده شهرستان کرج به روش الایزا است.
مواد و روش‌ها: در این مطالعه تعداد 60 نمونه شامل 20 نمونه کَرِه بادام زمینی، 20 نمونه روغن بادام زمینی و 20 نمونه دانه‌ی بادام زمینی به صورت تصادفی از مراکز عرضه این محصول در شهرستان کرج نمونه‌گیری و به آزمایشگاه انتقال داده شد. آزمایش‌ها با استفاده از دستگاه الایزا با کیت EuroProxima‌ انجام شد. برای انجام آنالیزهای آماری از نرم افزار SPSS نسخه 23 و برای محاسبات و ارزیابی داده‌ها، با استفاده از آزمون‌های آماری Indipendent sample t.test‌، ANOVA و تست Duncan برای مقایسه میانگین‌ها و از آزمون‌ کای‌دو (Chi-Square) برای مقایسه درصد فراوانی‌ها انجام شد و از نرم افزار اکسل برای رسم نمودارها بهره گرفته شد.
یافته‌ها: نتایج نشان داد تمامی نمونه‌های کَرِه بادام زمینی، دانه بادام زمینی و روغن بادام زمینی نمونه‌گیری شده در شهرستان کرج به آفلاتوکسین B1 آلوده بودند اما هیچ‌کدام از آلودگی‌ها فراتر از استاندارد ملی ایران، مندرج در وب‌سایت اداره استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران (8 میکروگرم بر کیلوگرم) نبود. به این ترتیب از 60 نمونه 5 نمونه (33/8 درصد) کمتر از 1 میکروگرم بر کیلوگرم، 6 نمونه (10 درصد) در محدوده 1 تا 2 میکروگرم بر کیلوگرم، 32 نمونه (33/33 درصد) در محدوده 2 تا 4 میکروگرم بر کیلوگرم و 17 نمونه (33/28 درصد) در محدوده 4 تا پنج میکروگرم بر کیلوگرم به آفلاتوکسین B1 آلوده بودند. نتایج نشان داد هیچ‌کدام از نمونه‌ها فراتر از 5 میکروگرم بر کیلوگرم به آفلاتوکسین آلوده نبودند. نتایج به دست‌آمده نشان داد بین انواع روغن، کره و دانه بادام زمینی نمونه‌گیری شده در شهرستان کرج، بیشترین و کمترین غلظت آفلاتوکسین B1 به ترتیب مربوط به روغن بادام زمینی با 4/3 میکروگرم بر کیلوگرم، کره بادام زمینی 97/2 میکروگرم بر کیلوگرم و کمترین میزان آلودگی به آفلاتوکسین مربوط به بادام زمینی با 94/2 میکروگرم بر کیلوگرم بود.
نتیجه‌گیری: قرار گرفتن در معرض مایکوتوکسین‌ها در غذا تا حد زیادی اجتناب ناپذیر است و نگرانی‌ها در مورد اثرات سلامتی آنها در حال افزایش است. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که مصرف روغن، کَرِه و دانه‌ی بادام زمینی عرضه‌شده در شهرستان کرج نمی‌تواند مخاطرات نگران‌کننده‌ای برای سلامت مصرف‌کننده ایجاد کند.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Evaluation of Aflatoxin B1 in peanut seeds, oil and butter supplied in Karaj County by ELISA method

نویسندگان [English]

  • Nazli Seyfi 1
  • Ebrahim Rahimi 2
1 Shahrekord Azad University
2 Department of Food Hygiene, Faculty of Veterinary Medicine, Shahrekord Branch, Islamic Azad University, Shahrekord, Iran
چکیده [English]

Background and Objective: Globally, among all mycotoxins, aflatoxins pose a significant threat to human and animal health and have led to strict food regulatory restrictions to protect public health. Aflatoxin B1 is the most toxic mycotoxin found in most foods. This toxin has the ability to cause liver metastases, leukemia, and brain disorders in children and is produced by Aspergillus flavus, Aspergillus numeus, and Aspergillus parasiticus. Given the favorable climatic conditions for aflatoxin growth in most regions of Iran, monitoring this toxin in foods is important. In this regard, the aim of the present study is to evaluate aflatoxin B1 in peanut seeds, oil, and butter supplied in Karaj city by ELISA.
Materials and Methods: In this study, 60 samples including 20 peanut butter samples, 20 peanut oil samples and 20 peanut kernel samples were randomly sampled from the centers supplying this product in Karaj city and transferred to the laboratory. The tests were performed using an ELISA device with a EuroProxima kit. For statistical analysis, SPSS version 23 software was used for calculations and data evaluation, which was performed using Independent sample t.test and ANOVA and Duncan test to compare means and Chi-Square test to compare frequency percentages, and Excel software was used to draw graphs.
Results: The results showed that all peanut butter, peanut kernel and peanut oil samples sampled in Karaj city were contaminated with aflatoxin B1, but none of the contaminations exceeded the Iranian national standard listed on the website of the Iranian Standards and Industrial Research Organization (8 micrograms/kg). Thus, out of 60 samples, 5 samples (8.33%) were contaminated with aflatoxin B1 at levels below 1 microgram/kg, 6 samples (10%) were contaminated with levels between 1 and 2 microgram/kg, 32 samples (33.33%) were contaminated with levels between 2 and 4 microgram/kg, and 17 samples (28.33%) were contaminated with levels between 4 and 5 microgram/kg. The results showed that none of the samples were contaminated with aflatoxin above 5 microgram/kg. The results showed that among the types of oil, butter, and peanuts sampled in Karaj County, the highest and lowest concentrations of aflatoxin B1 were peanut oil with 3.4 microgram/kg, peanut butter with 2.97 microgram/kg, and peanuts with 2.94 microgram/kg, respectively.
Conclusions: Exposure to mycotoxins in food is largely unavoidable and concerns about their health effects are increasing. The results of the present study showed that consumption of peanut oil, butter, and seeds supplied in Karaj city cannot pose any concerning risks to consumer health.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Aflatoxin B1
  • Peanuts
  • Peanut oil
  • Peanut butter
  • Food safety