ارزیابی آفلاتوکسین B1 در دانه، روغن و کره بادام زمینی عرضه‌شده در شهرستان کرج به روش الایزا

نوع مقاله : مقاله کامل علمی پژوهشی

نویسندگان

1 دانش‌آموخته بهداشت مواد غذایی، گروه بهداشت مواد غذایی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران

2 استاد، گروه بهداشت مواد غذایی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران

چکیده

سابقه و هدف: در سطح جهانی، از بین تمام سموم قارچی، آفلاتوکسین‌ها تهدید قابل‌توجهی برای سلامت انسان و حیوانات هستند و سبب ایجاد محدودیت‌های نظارتی مواد غذایی برای محافظت از سلامت عمومی شده است. آفلاتوکسین B1 سمی‌ترین مایکوتوکسین است که در اکثر مواد غذایی وجود دارد. این سم توانایی ایجاد سران کبد، سرطان خون و اختلالات مغزی در کودکان را دارد و توسط آسپرژیلوس فلاووس، آسپرژیلوس نومیوس و آسپرژیلوس پارازیتیکوس تولید می‌شود. با توجه به شرایط مطلوبِ رشد آفلاتوکسین از لحاظ آب و هوایی در اکثر مناطق ایران، پایش این سم در مواد غذایی حائز اهمیت است که در همین راستا هدف از پژوهش حاضر ارزیابی آفلاتوکسین B1 در دانه، روغن و کَرِه بادام زمینی عرضه‌شده شهرستان کرج به روش الایزا است.
مواد و روش‌ها: در این مطالعه تعداد 60 نمونه شامل 20 نمونه کَرِه بادام زمینی، 20 نمونه روغن بادام زمینی و 20 نمونه دانه‌ی بادام زمینی به صورت تصادفی از مراکز عرضه این محصول در شهرستان کرج نمونه‌گیری و به آزمایشگاه انتقال داده شد. آزمایش‌ها با استفاده از دستگاه الایزا با کیت EuroProxima‌ انجام شد. برای انجام آنالیزهای آماری از نرم افزار SPSS نسخه 23 و برای محاسبات و ارزیابی داده‌ها، با استفاده از آزمون‌های آماری Indipendent sample t.test‌، ANOVA و تست Duncan برای مقایسه میانگین‌ها و از آزمون‌ کای‌دو (Chi-Square) برای مقایسه درصد فراوانی‌ها انجام شد و از نرم افزار اکسل برای رسم نمودارها بهره گرفته شد.
یافته‌ها: نتایج نشان داد تمامی نمونه‌های کَرِه بادام زمینی، دانه بادام زمینی و روغن بادام زمینی نمونه‌گیری شده در شهرستان کرج به آفلاتوکسین B1 آلوده بودند اما هیچ‌کدام از آلودگی‌ها فراتر از استاندارد ملی ایران، مندرج در وب‌سایت اداره استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران (8 میکروگرم بر کیلوگرم) نبود. به این ترتیب از 60 نمونه 5 نمونه (33/8 درصد) کمتر از 1 میکروگرم بر کیلوگرم، 6 نمونه (10 درصد) در محدوده 1 تا 2 میکروگرم بر کیلوگرم، 32 نمونه (33/33 درصد) در محدوده 2 تا 4 میکروگرم بر کیلوگرم و 17 نمونه (33/28 درصد) در محدوده 4 تا پنج میکروگرم بر کیلوگرم به آفلاتوکسین B1 آلوده بودند. نتایج نشان داد هیچ‌کدام از نمونه‌ها فراتر از 5 میکروگرم بر کیلوگرم به آفلاتوکسین آلوده نبودند. نتایج به دست‌آمده نشان داد بین انواع روغن، کره و دانه بادام زمینی نمونه‌گیری شده در شهرستان کرج، بیشترین و کمترین غلظت آفلاتوکسین B1 به ترتیب مربوط به روغن بادام زمینی با 4/3 میکروگرم بر کیلوگرم، کره بادام زمینی 97/2 میکروگرم بر کیلوگرم و کمترین میزان آلودگی به آفلاتوکسین مربوط به بادام زمینی با 94/2 میکروگرم بر کیلوگرم بود.
نتیجه‌گیری: قرار گرفتن در معرض مایکوتوکسین‌ها در غذا تا حد زیادی اجتناب ناپذیر است و نگرانی‌ها در مورد اثرات سلامتی آنها در حال افزایش است. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که مصرف روغن، کَرِه و دانه‌ی بادام زمینی عرضه‌شده در شهرستان کرج نمی‌تواند مخاطرات نگران‌کننده‌ای برای سلامت مصرف‌کننده ایجاد کند.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Evaluation of Aflatoxin B1 in peanut seeds, oil and butter supplied in Karaj County by ELISA method

نویسندگان [English]

  • Nazli Seyfi 1
  • Ebrahim Rahimi 2
1 Graduate Master in Food Hygiene, Department of Food Hygiene, Islamic Azad University of Shahrekord Branch, Shahrekord, Iran
2 Professor, Department of Food Hygiene, Islamic Azad University of Shahrekord Branch, Shahrekord, Iran
چکیده [English]

Background and Objective: Globally, among all mycotoxins, aflatoxins pose a significant threat to human and animal health and have led to strict food regulatory restrictions to protect public health. Aflatoxin B1 is the most toxic mycotoxin found in most foods. This toxin has the ability to cause liver metastases, leukemia, and brain disorders in children and is produced by Aspergillus flavus, Aspergillus numeus, and Aspergillus parasiticus. Given the favorable climatic conditions for aflatoxin growth in most regions of Iran, monitoring this toxin in foods is important. In this regard, the aim of the present study is to evaluate aflatoxin B1 in peanut seeds, oil, and butter supplied in Karaj city by ELISA.
Materials and Methods: In this study, 60 samples including 20 peanut butter samples, 20 peanut oil samples and 20 peanut kernel samples were randomly sampled from the centers supplying this product in Karaj city and transferred to the laboratory. The tests were performed using an ELISA device with a EuroProxima kit. For statistical analysis, SPSS version 23 software was used for calculations and data evaluation, which was performed using Independent sample t.test and ANOVA and Duncan test to compare means and Chi-Square test to compare frequency percentages, and Excel software was used to draw graphs.
Results: The results showed that all peanut butter, peanut kernel and peanut oil samples sampled in Karaj city were contaminated with aflatoxin B1, but none of the contaminations exceeded the Iranian national standard listed on the website of the Iranian Standards and Industrial Research Organization (8 micrograms/kg). Thus, out of 60 samples, 5 samples (8.33%) were contaminated with aflatoxin B1 at levels below 1 microgram/kg, 6 samples (10%) were contaminated with levels between 1 and 2 microgram/kg, 32 samples (33.33%) were contaminated with levels between 2 and 4 microgram/kg, and 17 samples (28.33%) were contaminated with levels between 4 and 5 microgram/kg. The results showed that none of the samples were contaminated with aflatoxin above 5 microgram/kg. The results showed that among the types of oil, butter, and peanuts sampled in Karaj County, the highest and lowest concentrations of aflatoxin B1 were peanut oil with 3.4 microgram/kg, peanut butter with 2.97 microgram/kg, and peanuts with 2.94 microgram/kg, respectively.
Conclusions: Exposure to mycotoxins in food is largely unavoidable and concerns about their health effects are increasing. The results of the present study showed that consumption of peanut oil, butter, and seeds supplied in Karaj city cannot pose any concerning risks to consumer health.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Aflatoxin B1
  • Peanuts
  • Peanut oil
  • Peanut butter
  • Food safety
  1. Miri YB, Benabdallah A, Taoudiat A, Mahdid M, Djenane D, Tacer-Caba Z, et al. (2023). Potential of essential oils for protection of Couscous against Aspergillus flavus and aflatoxin B1 contamination. Food Control,145(6):109-117.
  2. Belasli A, Ben Miri Y, Aboudaou M, Aït Ouahioune L, Montañes L, Ariño A, et al. (2020). Antifungal, antitoxigenic, and antioxidant activities of the essential oil from laurel (Laurus nobilis L.): Potential use as wheat preservative. Food science & nutrition, 8(9):4717-4729.
  3. Adebo OA, Molelekoa T, Makhuvele R, Adebiyi JA, Oyedeji AB, Gbashi S, et al. (2021). A review on novel non‐thermal food processing techniques for mycotoxin reduction. International journal of food science & technology, 56(1):13-27.
  4. Gavahian M, Sheu SC, Magnani M, Mousavi Khaneghah A. (2022). Emerging technologies for mycotoxins removal from foods: Recent advances, roles in sustainable food consumption, and strategies for industrial applications. Journal of Food Processing and Preservation, 46(10): 159-172.
  5. Hamad G, El-Makarem H, Elaziz AA, Amer A, El-Nogoumy B, Abou-Alella S. (2022). Adsorption efficiency of sodium & calcium bentonite for ochratoxin A in some Egyptian cheeses: An innovative fortification model, in vitro and in vivo experiments. World Mycotoxin Journal, 15(2): 285-300.
  6. Liu R, Lu M, Wang R, Wang S, Chang M, Jin Q, et al. (2018). Degradation of aflatoxin B1 in peanut meal by electron beam irradiation. International journal of food properties, 21(1):892-901.
  7. Yang B, Zhang C, Zhang X, Wang G, Li L, Geng H, et al. (2020). Survey of aflatoxin B1 and heavy metal contamination in peanut and peanut soil in China during 2017–2018. Food Control, 118(14):1073-1090.
  8. Bangar SP, Sharma N, Kumar M, Ozogul F, Purewal SS, Trif M. (2021). Recent developments in applications of lactic acid bacteria against mycotoxin production and fungal contamination. Food Bioscience, 44(4):101-124.
  9. Wu Q, Xie L, Xu H. (2018). Determination of toxigenic fungi and aflatoxins in nuts and dried fruits using imaging and spectroscopic techniques. Food chemistry, 252(9):228-242.
  10. Mannani N, El Boujamaai M, Sifou A, Bennani M, El Adlouni C, Zinedine A. (2023). Aflatoxins and Ochratoxin A in dried fruits from Morocco: Monitoring, regulatory aspects, and exposure assessment. Regulatory Toxicology and Pharmacology, 25(7): 714-730.
  11. Yao W, Liu R, Zhang F, Li S, Huang X, Guo H, et al. (2022). Detecting Aflatoxin B1 in Peanuts by Fourier Transform Near-Infrared Transmission and Diffuse Reflection Spectroscopy. Molecules, 27(19):62-79.
  12. Qin M, Liang J, Yang D, Yang X, Cao P, Wang X, et al. (2021). Spatial analysis of dietary exposure of aflatoxins in peanuts and peanut oil in different areas of China. Food Research International, 140(13):109-118.
  13. Moharana A, Lenka B, Singh AP, Kumar NK, Nagaraju B, Das SR. (2020). Peanut as a food source: A review. Journal of pharmacognosy and phytochemistry, 9(6):225-232.
  14. Meneely JP, Kolawole O, Haughey SA, Miller SJ, Krska R, Elliott CT. (2023). The challenge of global aflatoxins legislation with a focus on peanuts and peanut products: a systematic review. Exposure and Health, 15(2): 467-487.
  15. Sadighara P, Ghanati K. (2022). The aflatoxin B1 content of peanut-based foods in Iran: a systematic review. Reviews on Environmental Health, 37(1):29-33.
  16. Fakhri Y, Omar SS, Mehri F, Hoseinvandtabar S, Mahmudiono T. (2023). Global systematic review and meta-analysis on prevalence and concentration of aflatoxins in peanuts oil and probabilistic risk assessment. Reviews on Environmental Health, 38(4):697-712.
  17. Mao J, He B, Zhang L, Li P, Zhang Q, Ding X, et al. (2016). A structure identification and toxicity assessment of the degradation products of aflatoxin B1 in peanut oil under UV irradiation. Toxins, 8(11):332-335.
  18. Mohammadi S, Ghahremani E, Dehestaniathar S, Zandi S, Zakariai A, Mohammadi M, et al. (2021). Determination of aflatoxin B1 concentration in poultry feed in the poultry farms of Sanandaj using ELISA method. Scientific Journal of Kurdistan University of Medical Sciences, 25(6):49-56.
  19. Salemi A, Faghani M. salami N. (2014). Determination of aflatoxin B1 in broiler feed in the poultry farms of isfahan province. Jornal of Veterinary sciences, 5(2):117-123.
  20. Petersen A. (2018). Expert Advice on Appropriate Criteria and Limits for Contaminants in Ready to Use Therapeutic Foods. World Food Programme and United Nations Children’s Fund: New York, NY, USA.
  21. Dong W-y, Chen C, Zhao X-l, Yang Y-h, Zhao J-s, Xiao P-r, et al. (2023). Contamination status and dietary exposure assessment of aflatoxin B1 in peanut and its products sold in Shandong Province, 12(1):14-25.
  22. Ağagündüz D, Şahin TÖ, Yaşar AN, Gökyer B, Batuk MH. (2023). Determination of Aflatoxin B1 Contents in Peanut Protein Snack Bars. Journal of Food Biochemistry, 23(1):74-84.
  23. Osaili TM, Odeh WAB, Al Ayoubi M, Al Ali AA, Al Sallagi MS, Obaid RS, et al. (2023). Occurrence of aflatoxins in nuts and peanut butter imported to UAE. Heliyon, 9(3):78-89.
  24. Masaka V, Ndlovu N, Tshalibe R, Mhande T, Jombo T. (2020). Prevalence of aflatoxin contamination in peanuts and peanut butter from an informal market, harare, Zimbabwe. International Journal of Food Science, 2022(1):376-390.
  25. Fang L, Zhao B, Zhang R, Wu P, Zhao D, Chen J, et al. (2022). Occurrence and exposure assessment of aflatoxins in Zhejiang province, China. Environmental Toxicology and Pharmacology, 92(17):103-118.
  26. Jallow EA, Jarju OM, Oyelakin O, Jallow DB, Mendy B. (2021). Evaluation of aflatoxin B1 contamination of peanut butter in The Gambia. African Journal of Food Science, 15(12):360-366.
  27. Aazar D. (2021). Assessing the Levels of Aflatoxins Contamination in Peanut Butter Products Using High Performance Liquid Chromatography (HPLC) Method, in Addis Ababa City.
  28. Bakherad Z, Feizy J. (2018). Preliminary Survey of Aflatoxins in Mashhad’s Roasted Red Skin Peanut Kernels during February to May 2016. Journal of Community Health Research, 7(2):112-118.
  29. Xu J-J, Chen Q, Cai Z-X, Ren Y-P, Zhao Y-F, Cheng J, et al. (2018). A feasibility study of producing a peanut oil matrix candidate reference material and its application to support monitoring of aflatoxins statues for public health purposes. Food chemistry, 268(25):395-401.