رخداد آفلاتوکسین M1 در شیر نشخوارکنندگان عرضه شده در شهرستان کرج به روش الایزا

نوع مقاله : مقاله کامل علمی پژوهشی

نویسندگان

1 دانش آموخته کارشناسی ارشد بهداشت مواد غذایی، گروه بهداشت مواد غذایی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران

2 استاد تمام، گروه بهداشت مواد غذایی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران

چکیده

سابقه و هدف: مایکوتوکسین‌ها متابولیت‌های ثانویه‌ای هستند که به طور طبیعی توسط کپک‌ها تولید می‌شوند و سبب آلودگی مواد غذایی انسان و دام می‌شوند. آفلاتوکسین‌ها مواد سمی هستند که می‌توانند باعث مسمومیت حاد و مزمن انسان با اثرات تراتوژن شوند. آنها مواد سمی هستند که توسط متابولیسم ثانویه چندین گونه قارچی مانند Aspergillus flavus، Aspergillus parasiticus و Aspergillus nomius تولید می‌شوند که در محصولات غذایی عمده تحت طیف وسیعی از شرایط آب و هوایی رشد می‌کنند. آلودگی به آفلاتوکسین M1 درشیر یک نگرانی رو به رشد است. شیر یک غذای بسیار مغذی است که دارای پروتئین، چربی، ریزمغذی و آب در ترکیبات خود است و آلودگی آن به آفلاتوکسین دور از انتظار نیست. با توجه به سمیت بالای آفلاتوکسین M1، و تاثیرات مخرب بر سلامتی انسان، اندازه-گیری آن در شیر از اهمیت بالایی برخوردار است. هدف از مطالعه حاضر بررسی رخداد آفلاتوکسین M1 در شیر نشخوارکنندگان عرضه شده در شهرستان کرج بود.
مواد و روش‌ها: تعداد 60 نمونه شیر خام در دو فصل تابستان و پائیز (شامل 20 نمونه شیر گاو، 10 نمونه شیر گاومیش، 10 نمونه شیر شتر، 10 نمونه شیر گوسفند، 10 نمونه شیر بز) از مراکز عرضه این محصولات در شهرستان کرج به صورت تصادفی نمونه‌گیری و جهت ارزیابی میزان آفلاتوکسین M1 به روش الایزا مطابق دستورالعمل کیت الایزای AFM1 (Biopharm-R, Germany) برای سنجش آفلاتوکسینM1 در شــیر استفاده شد. به آزمایشگاه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی دانشکده دامپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی شهرکرد انتقال داده شدند. تجزیه و تحلیل آماری جهت تعیـین تفـاوت‌هـای موجود در میزان AFM بین نمونـه‌هـای شـیر در نشخوارکنندگان مختلـف بـا اسـتفاده از روشANOVA یـک طرفـه و دانکـن انجـام شد. تفاوت میانگین در سطح معناداری p<00/05 اندازه‌گیری شد. از نرم افزار اکسل برای رسم نمودارها بهره گرفته شد.
یافته‌ها: نتایج نشان داد که در تمامی نمونه‌های شیر خام، شامل شیر گاو، گوسفند، بز، گاومیش و شتر به آفلاتوکسین M1 ردیابی شد. تعداد 29 نمونه (3/48 درصد) دارای آلودگی کمتر از 5 نانوگرم بر کیلوگرم، 27 نمونه‌ (45 درصد) دارای آلودگی در محدوده 5-20 نانوگرم بر لیتر، و 4 نمونه (70/6 درصد) در محدوده 50-20 نانوگرم بر لیتر به آفلاتوکسین آلوده بودند. همچنین در این مطالعه هیچ‌کدام از نمونه‌های شیر خام نشخوارکنندگان، آلودگی فراتر از 50 نانوگرم بر لیتر را نداشتند.
نتیجه‌گیری: نتایج نشان داد که هیچ‌کدام از آفلاتوکسین‌های مطالعه حاضر فراتر از استاندارد نبودند. با توجه به آلودگی پائین‌تر از استاندارد ایران؛ اروپا و آمریکا در مطالعه حاضر، استفاده از شیرهای نشخوارکنندگان عرضه شده درشهرستان کرج نمی‌تواند برای سلامت مصرف-کنندگان مخاطره‌ای داشته باشد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Occurence of Aflatoxin M1 in Ruminants Milk Offerd in Karaj Counti with ELISA method

نویسندگان [English]

  • Somayeh Parvizifara 1
  • Ebrahim Rahimi 2
1 Graduated in food hygiene, Department of Food Hygiene, Shahrekord Branch, Islamic Azad University, Shahrekord, Iran
2 Professor, Department of Food Hygiene, Shahrekord Branch, Islamic Azad University, Shahrekord, Iran,
چکیده [English]

Background and purpose: Mycotoxins are secondary metabolites that are naturally produced by molds and cause contamination of human and livestock food. Aflatoxins are toxic substances that can cause acute and chronic human poisoning with teratogenic effects. They are toxic substances produced by the secondary metabolism of several fungal species such as Aspergillus flavus, Aspergillus parasiticus and Aspergillus nomius, which grow in major food crops under a wide range of climatic conditions. Aflatoxin M1 contamination in milk is a growing concern. Milk is a very nutritious food that has protein, fat, micronutrients and water in its composition, and its contamination with aflatoxin is not far from expected. Considering the high toxicity of aflatoxin M1, and the harmful effects on human health, its measurement in milk is of great importance. The aim of this study was to investigate the occurrence of aflatoxin M1 in ruminant milk supplied in Karaj Counti.
Materials and methods: 60 raw milk samples in summer and autumn seasons (including 20 cow milk samples, 10 buffalo milk samples, 10 camel milk samples, 10 sheep milk samples, 10 goat milk samples) from the supply centers of these products in Karaj Counti was randomly sampled and to evaluate the amount of aflatoxin M1 by ELISA according to the instructions of the AFM1 ELISA kit (Biopharm-R, Germany) was used to measure aflatoxin M1 in milk. They were transferred to the food hygiene and quality control laboratory of the Faculty of Veterinary Medicine of Shahrekord Islamic Azad University. Statistical analysis was performed to determine the differences in the amount of AFM between milk samples in different ruminants using one-way ANOVA and Duncan method. The mean difference was measured at the significance level of p<05.00. Excel software was used to draw graphs.
Findings: The results showed that aflatoxin M1 was detected in all raw milk samples, including cow, sheep, goat, buffalo and camel milk. 29 samples (48.3 %) have contamination less than 5 ng/kg, 27 samples (45 %) have contamination in the range of 20-5 ng/liter, and 4 samples (6.70 %) in the range of 20-50 ng/liter were contaminated with aflatoxin. Also, in this study, none of the raw milk samples of ruminants had contamination beyond 50 ng/liter.
Conclusion: The results showed that none of the aflatoxins in the present study exceeded the standard. due to lower pollution than Iran's standard; Europe and America In the present study, the use of ruminant milk sold in Karaj Counti cannot pose any risk to the health of consumers.

کلیدواژه‌ها [English]

  • aflatoxin M1
  • food safety
  • ruminants
  • Karaj
1.Borchers A, Teuber SS, Keen CL, Gershwin ME. Food safety. (2010). Clinical reviews in
allergy & immunology, 39(2): 95-141.2. Brar S, Haugh C, Robertson N, Owuor PM, Waterman C, Fuchs III GJ, et al. (2022). The
impact of Moringa oleifera leaf supplementation on human and animal nutrition, growth, and
milk production: A systematic review. Phytotherapy Research, 36(4):1600-1615.3.Jaiswal L, Worku M. Recent perspective on cow’s milk allergy and dairy nutrition.(2022).Critical Reviews in Food Science and Nutrition. 62(27): 7503-7517.
4.Webbe J, Uthaya S, Modi N, editors. (2022).Nutrition for the micro preemie: beyond milk.Seminars in Fetal and Neonatal Medicine, 27 (3): 110-118.5.Afshar S, Sheikhloie H. (2022). (2022).Survey of Aflatoxin M1 in Pasteurized Milks of East
Azarbaijan Province by HPLC Method. Journal of Health,12(4): 478-487.6.Armand R, Asghari M, Armand M, Rigi G. (2020).Investigation of aflatoxin M1 in bovine
raw milk samples and its relation with aflatoxin B1 (Case study: Islamshahr). Journal of
Sabzevar University of Medical Sciences, 27(3): 314-319.7.Abi Haidar M, Kiwan C, Abboud M, Todorov T. (2022). A Review of aflatoxin M1 in raw
milk: impottance on human helth and ruminants. Tradition & Modernity in Veterinary
Medicine, 7(2): 417-429.8.Shakeri Z, Rahimi E, Shakerian A. (2019). Evaluation of aflatoxin content in pistachio,
almond, hazelnut and walnut in Isfahan. Food Hygiene, 9(2 (34)): 61-69.9.Bilandžić N, Varga I, Varenina I, Solomun Kolanović B, Božić Luburić Đ, Đokić M, et al.(2022). Seasonal occurrence of Aflatoxin M1 in raw milk during a five-year period in
Croatia: Dietary exposure and risk assessment. Foods, 11(13):1959- 1967.10.Wang L, He K, Wang X, Wang Q, Quan H, Wang P, et al. (2022). Recent progress in visual
methods for aflatoxin detection. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 62(28):7849-7865.
11.Yahyaraeyat R, Shokri H, Khosravi A, Torabi S. Evaluation of the contamination of
aflatoxin M1 level in raw milk samples by ELISA method in Yazd province. Journal of
Veterinary Research, 72(3): 110-118.12.ISIRI. Institute of Standards and Industrial Research of Iran. Maximum validity Maycotoxins
in human food. -. 2020;5925:15-1.13.Petersen AB. (2018)."Expert Advice on Appropriate Criteria and Limits for Contaminants in
Ready to Use Therapeutic Foods.". World Food Programme and United Nations Children’s
Fund: New York, NY, USA, 1-15.14.Hazhir M, Sanoubar Tahaiee N, Rashidi K, Rezaie R, Shaykhi H. (2008). Determination of
the amount of aflatoxin in milk samples delivered to Sanandaj pasteurized Milk Corporation.Scientific Journal of Kurdistan University of Medical Sciences,.15.Vagef R, Mahmoudi R. (2013). Occurrence of Aflatoxin M1 in raw and pasteurized milk
produced in west region of Iran (during summer and winter). International Food Research
Journal, 20(3):1421.16.Ayoub M, Sobeih A, Raslan AA. (2011).Evaluation of aflatoxin M1 in raw, processed milk
and some milk products in Cairo with special reference to its recovery. Researcher, 3(5):215-227.17.Sotoodeh L, Dini A, Rezaeian M, Esmaeili A, Asgaryan A. (2021).Evaluation of aflatoxin
M1 contamination in pasteurized milk in Kerman and Rafsanjan cities in 2019: A descriptive
study. Journal of Rafsanjan University of Medical Sciences, 19(11):1163-1178.18.Tajik H, Rohani SMR, Moradi M. Milk in Urmia, Iran. (2007). Pakistan Journal of
Biological Sciences, 10(22):4103-4107.19.Kamkar A. (2006). A study on the occurrence of aflatoxin M1 in Iranian Feta cheese. Food
control, 17(10): 768-775.20.Fallah AA, Rahnama M, Jafari T, Saei-Dehkordi SS. (2011). Seasonal variation of aflatoxin
M1 contamination in industrial and traditional Iranian dairy products. Food Control,22(10):1653-1656.21.Xiong J, Xiong L, Zhou H, Liu Y, Wu L. (2018). Occurrence of aflatoxin B1 in dairy cow
feedstuff and aflatoxin M1 in UHT and pasteurized milk in central China. Food Control,92:386-90.22.Fallah AA, Fazlollahi R, Emami A. (2016). Seasonal study of aflatoxin M1 contamination in
milk of four dairy species in Yazd, Iran. Food Control, 68:77-82.23.Hussain I, Anwar J, Asi MR, Munawar MA, Kashif M. (2010). Aflatoxin M1 contamination
in milk from five dairy species in Pakistan. Food control, 21(2):122-134.24.Rahimi E, Bonyadian M, Rafei M, Kazemeini H. (2010).Occurrence of aflatoxin M1 in raw
milk of five dairy species in Ahvaz, Iran. Food and Chemical Toxicology, 48(1): 129-131.25.Asi MR, Iqbal SZ, Ariño A, Hussain A. (2012). Effect of seasonal variations and lactation
times on aflatoxin M1 contamination in milk of different species from Punjab, Pakistan.Food control, 25(1): 34-38.
26.Motawee MM, Bauer J, McMahon DJ. (2009). Survey of aflatoxin M 1 in cow, goat, buffalo
and camel milks in Ismailia-Egypt. Bulletin of Environmental Contamination and
Toxicology, 83:766-769.27.Nile SH, Park SW, Khobragade C. (2016). Occurrence and analysis of aflatoxin M1 in milk
produced by Indian dairy species. Food and Agricultural Immunology, 27(3): 358-66.
28.Mahmoudi R. (2014). Seasonal pattern of aflatoxin M1 contamination in buffalo milk.
Journal of Agroalimentary Processes and Technologies, 20(1): 9-13.29.Hepçin S, Gücükoğlu A. (2022). Determination of Aflatoxin M1 in Buffalo Milk and
Products. Turkish Journal of Agriculture-Food Science and Technology, 10(12): 2354-2357.30.Kortei NK, Annan T, Kyei-Baffour V, Essuman EK, Boakye AA, Tettey CO, et al. (2022).Exposure assessment and cancer risk characterization of aflatoxin M1 (AFM1) through
ingestion of raw cow milk in southern Ghana. Toxicology Reports, 9:1189-97.