رخداد آفلاتوکسین M1 در شیر نشخوارکنندگان عرضه شده در شهرستان کرج به روش الایزا

نوع مقاله : مقاله کامل علمی پژوهشی

نویسندگان

1 نظارت بر بهداشت مواد غذایی ، دانشکده دامپزشکی، شهرکرد،ایران

2 گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد، شهرکرد، ایران

چکیده

سابقه و هدف: مایکوتوکسین‌ها متابولیت‌های ثانویه‌ای هستند که به طور طبیعی توسط کپک‌ها تولید می‌شوند و سبب آلودگی مواد غذایی انسان و دام می‌شوند. آفلاتوکسین‌ها مواد سمی هستند که می‌توانند باعث مسمومیت حاد و مزمن انسان با اثرات تراتوژن شوند. آنها مواد سمی هستند که توسط متابولیسم ثانویه چندین گونه قارچی مانند Aspergillus flavus، Aspergillus parasiticus و Aspergillus nomius تولید می‌شوند که در محصولات غذایی عمده تحت طیف وسیعی از شرایط آب و هوایی رشد می‌کنند. آلودگی به آفلاتوکسین M1 درشیر یک نگرانی رو به رشد است. شیر یک غذای بسیار مغذی است که دارای پروتئین، چربی، ریزمغذی و آب در ترکیبات خود است و آلودگی آن به آفلاتوکسین دور از انتظار نیست. با توجه به سمیت بالای آفلاتوکسین M1، و تاثیرات مخرب بر سلامتی انسان، اندازه-گیری آن در شیر از اهمیت بالایی برخوردار است. هدف از مطالعه حاضر بررسی رخداد آفلاتوکسین M1 در شیر نشخوارکنندگان عرضه شده در شهرستان کرج بود.
مواد و روش‌ها: تعداد 60 نمونه شیر خام در دو فصل تابستان و پائیز (شامل 20 نمونه شیر گاو، 10 نمونه شیر گاومیش، 10 نمونه شیر شتر، 10 نمونه شیر گوسفند، 10 نمونه شیر بز) از مراکز عرضه این محصولات در شهرستان کرج به صورت تصادفی نمونه‌گیری و جهت ارزیابی میزان آفلاتوکسین M1 به روش الایزا مطابق دستورالعمل کیت الایزای AFM1 (Biopharm-R, Germany) برای سنجش آفلاتوکسینM1 در شــیر استفاده شد. به آزمایشگاه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی دانشکده دامپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی شهرکرد انتقال داده شدند. تجزیه و تحلیل آماری جهت تعیـین تفـاوت‌هـای موجود در میزان AFM بین نمونـه‌هـای شـیر در نشخوارکنندگان مختلـف بـا اسـتفاده از روشANOVA یـک طرفـه و دانکـن انجـام شد. تفاوت میانگین در سطح معناداری p<00/05 اندازه‌گیری شد. از نرم افزار اکسل برای رسم نمودارها بهره گرفته شد.
یافته‌ها: نتایج نشان داد که در تمامی نمونه‌های شیر خام، شامل شیر گاو، گوسفند، بز، گاومیش و شتر به آفلاتوکسین M1 ردیابی شد. تعداد 29 نمونه (3/48 درصد) دارای آلودگی کمتر از 5 نانوگرم بر کیلوگرم، 27 نمونه‌ (45 درصد) دارای آلودگی در محدوده 5-20 نانوگرم بر لیتر، و 4 نمونه (70/6 درصد) در محدوده 50-20 نانوگرم بر لیتر به آفلاتوکسین آلوده بودند. همچنین در این مطالعه هیچ‌کدام از نمونه‌های شیر خام نشخوارکنندگان، آلودگی فراتر از 50 نانوگرم بر لیتر را نداشتند.
نتیجه‌گیری: نتایج نشان داد که هیچ‌کدام از آفلاتوکسین‌های مطالعه حاضر فراتر از استاندارد نبودند. با توجه به آلودگی پائین‌تر از استاندارد ایران؛ اروپا و آمریکا در مطالعه حاضر، استفاده از شیرهای نشخوارکنندگان عرضه شده درشهرستان کرج نمی‌تواند برای سلامت مصرف-کنندگان مخاطره‌ای داشته باشد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Occurence of Aflatoxin M1 in Ruminants Milk Offerd in Karaj Counti with ELISA method

نویسندگان [English]

  • Somayeh Parvizifara 1
  • Ebrahim Rahimi 2
1 University veterinary,share Kord ,iran
2 Department of Food Hygiene, Faculty of Veterinary Medicine, Shahrekord Branch, Islamic Azad University, Shahrekord, Iran
چکیده [English]

Background and purpose: Mycotoxins are secondary metabolites that are naturally produced by molds and cause contamination of human and livestock food. Aflatoxins are toxic substances that can cause acute and chronic human poisoning with teratogenic effects. They are toxic substances produced by the secondary metabolism of several fungal species such as Aspergillus flavus, Aspergillus parasiticus and Aspergillus nomius, which grow in major food crops under a wide range of climatic conditions. Aflatoxin M1 contamination in milk is a growing concern. Milk is a very nutritious food that has protein, fat, micronutrients and water in its composition, and its contamination with aflatoxin is not far from expected. Considering the high toxicity of aflatoxin M1, and the harmful effects on human health, its measurement in milk is of great importance. The aim of this study was to investigate the occurrence of aflatoxin M1 in ruminant milk supplied in Karaj Counti.
Materials and methods: 60 raw milk samples in summer and autumn seasons (including 20 cow milk samples, 10 buffalo milk samples, 10 camel milk samples, 10 sheep milk samples, 10 goat milk samples) from the supply centers of these products in Karaj Counti was randomly sampled and to evaluate the amount of aflatoxin M1 by ELISA according to the instructions of the AFM1 ELISA kit (Biopharm-R, Germany) was used to measure aflatoxin M1 in milk. They were transferred to the food hygiene and quality control laboratory of the Faculty of Veterinary Medicine of Shahrekord Islamic Azad University. Statistical analysis was performed to determine the differences in the amount of AFM between milk samples in different ruminants using one-way ANOVA and Duncan method. The mean difference was measured at the significance level of p<05.00. Excel software was used to draw graphs.
Findings: The results showed that aflatoxin M1 was detected in all raw milk samples, including cow, sheep, goat, buffalo and camel milk. 29 samples (48.3 %) have contamination less than 5 ng/kg, 27 samples (45 %) have contamination in the range of 20-5 ng/liter, and 4 samples (6.70 %) in the range of 20-50 ng/liter were contaminated with aflatoxin. Also, in this study, none of the raw milk samples of ruminants had contamination beyond 50 ng/liter.
Conclusion: The results showed that none of the aflatoxins in the present study exceeded the standard. due to lower pollution than Iran's standard; Europe and America In the present study, the use of ruminant milk sold in Karaj Counti cannot pose any risk to the health of consumers.

کلیدواژه‌ها [English]

  • aflatoxin M1
  • food safety
  • ruminants
  • Karaj