تهیه فیلم خوراکی فعال بر پایه ژلاتین-کربوکسی‌متیل‌سلولز حاوی عصاره خرفه(portulaca oleracea): بررسی ویژگی‌های فیزیکوشیمیایی و ضدمیکروبی

نوع مقاله : مقاله کامل علمی پژوهشی

نویسندگان

1 دانشیار گروه بهداشت و صنایع غذایی، دانشکده پیرادامپزشکی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران

2 دانشجوی کارشناسی بهداشت مواد غذایی، دانشکده پیرادامپزشکی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران.

3 دانش آموخته کارشناسی ارشد باکتری‌شناسی، دانشکده پیرادامپزشکی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران

چکیده

سابقه و هدف: به منظور کاهش استفاده از آنتی‌بیوتیک‌ها، افزودنی‌ها و نگهدارنده‌های شیمیایی می‌توان در ترکیب بسته‌بندی‌ها از مواد ضدمیکروبی طبیعی استفاده نمود. در پژوهش‌های مربوط به تهیه و ارزیابی فیلم‌های خوراکی در سال‌های اخیر استفاده از انواع عصاره‌ها و اسانس‌ها برای محافظت میکروبی، به تعویق انداختن فساد مواد غذایی و کاهش ضایعات غذایی جایگاه قابل‌توجهی به‌دست آورده‌اند. فیلم‌های حاوی ژلاتین و کربوکسی‌متیل‌سلولز مقاومت مکانیکی مناسبی دارند و ژلاتین به دلیل داشتن خاصیت تشکیل ژل(وجود آمینواسیدهای پرولین و هیدروکسی پرولین) می‌تواند در تولید فیلم خوراکی مورد استفاده قرار گیرد. با توجه به فراوانی و در دسترس بودن عصاره خرفه در کشورمان و با توجه به قیمت ارزان ژلاتین و کربوکسی‌متیل‌سلولز، فرمولاسیون آن می‌تواند در صنایع غذایی مورد استفاده قرار گیرد.
مواد و روش‌ها: در این پژوهش به بررسی تأثیر غلظت‌های مختلف عصاره خرفه بر ویژگی‌های فیلم خوراکی بر پایه ژلاتین-کربوکسی‌متیل-سلولز پرداخته شد. متغیر مستقل شامل غلظت‌های مختلف عصاره خرفه (0%، 75/0%، 5/1% و 25/3%) و متغیرهای وابسته آزمایشات فیزیکوشیمیایی(کدورت، ضخامت، حلالیت و نفوذپذیری به بخار)، آزمایشات مکانیکی(ازدیاد طول تا نقطه شکست، مقاومت به کشش و مدول یانگ)، فعالیت آنتی‌اکسیدانی و فعالیت ضدمیکروبی در نظر گرفته شد. آزمایشات با سه تکرار با طرح کاملاً تصادفی و آنالیز واریانس یکطرفه با نرم افزار SPSS26 در سطح احتمال 05/0 تحلیل شد.
یافته‌ها: در این تحقیق در بین تیمارها، اختلاف مقدار کدورت فیلم‌های حاصل معنی‌دار نبود(05/0p>) اگر چه در بیشترین غلظت عصاره، بیشترین مقدار را به خود اختصاص داد. بیشترین مقدار ضخامت در غلظت 5/1% عصاره خرفه بدست آمد که از لحاظ آماری معنی‌دار بود(05/0p<). در بین تیمارها، کمترین میزان حلالیت در غلظت 25/3% عصاره خرفه و کمترین نفوذپذیری به بخار در غلظت پایین عصاره در تیمارها بود. بالاترین میزان ازدیاد طول در نقطه شکست(28%)، استحکام کششی(17 مگاپاسگال)، و مدول یانگ(134 مگاپاسگال) در غلظت 5/1% عصاره خرفه بود. در غلظتهای 5/1% و 25/3% عصاره خرفه، فعالیت آنتی‌اکسیدانی با استفاده از رادیکالهای DPPH معنی‌دار بود(05/0>p). ارزیابی فعالیت ضد میکروبی فیلم با روش دیسک انتشاری انجام گرفت. در این آزمون بیشترین قطر هاله بازدارندگی در غلظت عصاره 25/3% مربوط به استافیلوکوکوس آورئوس با متوسط قطر هاله mm 23/15 بود. در همین غلظت متوسط قطر هاله برای سودوموناس ائروژنز و اشریشیاکلی به ترتیب mm 16/8 و mm5/4 گزارش شد.

نتیجه‌گیری: نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد افزودن غلظت زیاد عصاره خرفه (25/3%) به فیلم ژلاتین-کربوکسی‌متیل‌سلولز موجب تولید فیلم‌هایی با استحکام کافی شده که بالاترین کارایی و ویژگی‌های مطلوب را دارد و می‌توانند با تأخیر در اکسیداسیون لیپیدها، خواص مکانیکی و تغییرات فیزیکوشیمیایی مطلوب، به عنوان یک پوشش مناسب برای محافظت مواد غذایی استفاده گردند.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Preparation of active edible film based on gelatin-carboxymethylcellulose (CMC) containing portulaca oleracea extract: investigation of physicochemical and antimicrobial properties

نویسندگان [English]

  • Mohammadyar Hosseini 1
  • Bahar Nemati 2
  • Maryam Hajizadeh 3
1 Associate Professor, Department of Food Science and hygiene, Faculty of veterinary science, Ilam University, Ilam, Iran,
2 Bachelor student of food hygiene, Faculty of veterinary science, Ilam University, Ilam, Iran
3 Master graduate of Bacteriology, Faculty of veterinary science, Ilam University, Ilam, Iran
چکیده [English]

Background and Objectives: In order to reduce the use of antibiotics, additives and chemical preservatives, natural antimicrobial substances can be used in the composition of packaging. In recent years, the use of various extracts and essential oils for microbial protection, postponing food spoilage and reducing food waste have gained significant attention in the research related to the production and evaluation of edible films. Films containing gelatin and carboxymethylcellulose have good mechanical resistance, and gelatin can be used in the production of edible film due to its gel-forming properties (the presence of proline and hydroxyproline amino acids). Considering the abundance and availability of Portulaca oleracea extract in our country and the cheap price of gelatin and carboxymethylcellulose, this type of film composition can be a model for its use in the food industry.
Materials and methods: In this research, the effect of different concentrations of Portulaca oleracea extract on the properties of gelatin-carboxymethylcellulose-based edible film was investigated. The independent variable according to the statistical design includes different concentrations of Portulaca oleracea extract (0%, 0.75%, 1.5% and 3.25%) and the dependent variables include physicochemical tests (turbidity, thickness, solubility and vapor permeability), Mechanical experiments (elongation to breaking point, tensile strength and Young's modulus), antioxidant activity and antimicrobial activity were considered. Experiments with three replications were analyzed with a completely randomized design and one-way analysis of variance with SPSS26 software at a probability level of 0.05.
Results: Among the treatments, the difference in the amount of turbidity of the resulting films was not significant (p > 0.05), although it was highest at the highest extract concentration. The greatest thickness was obtained at a concentration of 1.5% Portulaca oleracea extract, which was statistically significant (p < 0.05). Among the treatments, the lowest solubility was observed at a concentration of 3.25% Portulaca oleracea extract, and the lowest vapor permeability was found at the low extract concentration in the treatments. In this research, the highest elongation at the break point (28%), tensile strength (17 MPa), and Young's modulus (134 MPa) were recorded at the concentration of 1.5% Portulaca oleracea extract. In edible film treatments, the antioxidant activity using DPPH radicals at concentrations of 1.5% and 3.25% was significant (p < 0.05). The evaluation of the antimicrobial activity of the film was conducted using the diffusion disc method. In this test, the largest diameter of inhibition at the concentration of 3.25% extract was related to Staphylococcus aureus, with an average diameter of 15.23 mm. At the same concentration, the average diameters for Pseudomonas aeruginosa and Escherichia coli were reported as 8.16 mm and 4.5 mm, respectively.
Conclusion: The results of this research showed that adding a high concentration of Portulaca oleracea extract (3.25%) to the gelatin-carboxymethylcellulose film produced films with sufficient strength, which exhibited the highest efficiency and desirable characteristics, and can delay the oxidation of lipids. The mechanical properties and favorable physicochemical changes make it a suitable coating for food protection.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Film
  • portulaca oleracea extract
  • Gelatin
  • CMC
  • Physicochemical properties
Piermaria, JA., Pinotti, A., Garcia, MA., & Abraham, AG. 2009. Films based on kefiran, an exopolysaccharide obtained from kefir grain: development and characterization. Food Hydrocolloids. 23(3):684-90.
Al-Hassan, A., & Norziah, M. 2012. Starch–gelatin edible films: water vapor permeability and mechanical properties as affected by plasticizers. Food Hydrocolloids. 26(1):108-17.
Sorrentino, A., Gorrasi, G., & Vittoria, V. 2007. Potential perspectives of bio-nanocomposites for food packaging applications. Trends in Food Science & Technology.18(2):84-95.
Tabari, F., Rezaei, M., Aryaee, P. &  Abdullahi, M. 2016. Evaluation of some Physical and Mechanical Properties of Carboxymethyl cellulose/ Tragacanth Edible Film. Iranian Food Science and Technology Research Journal. 12(1) 88-97.
De Moura, M.R., Lorevice, M.V., Mattoso, L.H.C. & Zucolotto, V., 2011. Highly stable, edible cellulose films incorporating chitosan nanoparticles. Journal of Food Science, 76(2).
Gutiérrez, M., Echeverría, I., Ihla, M., Bifani, V., Mauri, A., 2012. Carboxymethylcellulose– montmorillonite nanocomposite films activated with murta (Ugni molinae Turcz) leaves extract. Carbohydrate Polymers 87, 1495–1502.
Kavoosi, G., Dadfar S.M.M. & Purfard AM. 2013. Mechanical, physical, antioxidant, and antimicrobial properties of gelatin films incorporated with thymol for potential use as nano wound dressing. Journal of Food Science. 78(2).
Fallah, M., Rouhi, M., Sadeghi, E., Sarlak, Z., Moghadam, A. & Mohammadi, R. 2021. Effects of Olibanum essantial oil on physicochemical, structural, antioxidant and microbial characteristics of Gelatin edible films. Iranian journal of nutrition science and food technology. 15(4): 93-102.
Mohamed, A.I. & Hussein, A.S. 1994. Chemical composition of purslane (Portulaca oleracea). Plant Foods for Human Nutrition, 45(1): 1-9.
Yaser shahbasi, Evaluation of Antibacterial Effects of Gelatin Film Containing Essential Oil of Cacti Mountain and Grape Seed Extract against Staphylococcus aureus in Cowpeas.
Bonilla, J., Poloni, T., Lourenço, RV., & Sobral, PJ. 2018. Antioxidant potential of eugenol and ginger essential oils with gelatin/chitosan films. Food bioscience.;23:107-14.
Han, Y., Yu, M., & Wang L. 2017. Physical and antimicrobial properties of sodium alginate/carboxymethyl cellulose films incorporated with cinnamon essential oil. Food Packaging and Shelf Life; (15):35-42.
Ghadermarzi, R., Keramat, J & Goli SA, 2013. The effect of oregano essential oil on the properties of hydroxypropyl methyl cellulose edible film. Quarterly journal of new food technologies. 2(7) 61-74.
Su JF, Xia-Yan Y, Zhen H, Xin-Yu W, Xu-Zhen L, Li-Dan Z & Sheng-Bao W. 2012. Physicochemical properties of soy protein isolate/carboxymethyl cellulose blend films crosslinked by Maillard reactions: Color, transparency and heat-sealing ability.Material Science and Engineering: C, 32 (1): 40-46.
Azarifar, M ., Ghanbarzadeh, B., Sowti, M., Akhondzadeh Basti, A.,  Abdulkhani, A.,  Noshirvani, N. & Hosseini, M. 2019.  The optimization of gelatin-CMC based active films containing chitin nanofiber and Trachyspermum ammi essential oil by response surface methodology. Carbohydrate Polymers. 208, 457-468.
Tongdeesoontorn, W., Mauer, L., Wongruong, S., Sriburi, P., & Rachtanapun, P., 2011. Effect of carboxymethyl cellulose concentrationon physical properties of biodegradable cassava starch-based films. Chemistry Central Journal, 5(6), 1-8.
Pinotti, A., García, M., Martino, M. & Zaritzky, N. 2007. Study on microstructure and physical properties of composite films based on chitosan and methylcellulose. Food Hydrocolloids. 21: 66-2.
Ahmad, M., Benjakul, S., Prodpran, T., & Agustini, TW. 2012. Physico-mechanical and antimicrobial properties of gelatin film from the skin of unicorn leatherjacket incorporated with essential oils. Food Hydrocolloids. 28(1):189-199.
Fernández-Cervera, M., Heinämäki, J., Krogars, K., Jörgensern, A. C., Karjalainen, M. & Iraizoz-Colarte, A. 2004. Solid-state and mechanical properties of aqueous chitosan- amylose starch films plasticized with polyols. Journal of Pharmaceutical Science and Technology. 5: 1-6.
Shojaee-Aliabadi, S., Hosseini, H., Mohammadifar, M A., Mohammadi, A., Ghasemlou, M., Ojagh, S.M., Hosseini, S.M. & Khaksar R. 2013. Characterization of antioxidant-antimicrobial κ-carrageenan films containing Satureja hortensis essential oil. International journal of biological macromolecules. 52: 116-124.
Jamróz, E., Juszczak, L., & Kucharek, M. 2018. Investigation of the physical properties, antioxidant and antimicrobial activity of ternary potato starch-furcellaran-gelatin films incorporated with lavender essential oil. International journal of biological macromolecules. 114:1094-101.
Piñeros-Hernandez, D., Medina-Jaramillo, C., López-Córdoba, A. & Goyanes, S. 2017. Edible cassava starch films carrying rosemary antioxidant extracts for potential use as active food packaging. Food Hydrocolloids. 63: 488-495.
Tongnuanchan, P., Benjakul, S., Prodpran, T., Pisuchpen, S., & Osako, K. 2016. Mechanical, thermal and heat sealing properties of fish skin gelatin film containing palm oil and basil essential oil with different surfactants. Food Hydrocolloids. 56:93-107.
Fadaei, M., Fallah, A., & Taheri, A. 2020. Effect of Edible Starch Coating Enrichmed with Pennyroyal (Mentha pulegium) Essential Oil on Shelf life of Rainbow Trout Fillet Esmail Pirali khirabadi1, Journal of Veterinary Research  75:3, 300-309.