حساسیت جدایه‌هایPenicillium digitatum، عامل کپک سبز مرکبات به قارچکش‌های ایمازالیل، فلودیوکسونیل، پیریمتانیل، آزوکسی استروبین و تیابندازول در شمال ایران

نوع مقاله : مقاله کامل علمی پژوهشی

نویسندگان

1 بخش تحقیقات گیاهپزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان، ایران

2 دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان

3 بخش تحقیقات گیاهپزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان، گرگان

چکیده

کپک سبز شایع‌ترین بیماری پس از برداشت مرکبات است که توسط قارچ Penicillium digitatum ایجاد می‌گردد. به منظور ارزیابی کارایی قارچ‌کش‌های پس از برداشت مرکبات از نظر مهار رشد میسلیوم و جوانه‌زنی کنیدی، 150 نمونه به صورت تصادفی از انبارها و باغ‌های سه سایت شرقی(گرگان)، مرکزی(ساری و قائم شهر) و غربی(رامسر و تنکابن)، نمونه‌برداری و 15 جدایه قارچ از آنها استخراج شد. نتایج بررسی‌های ازمایشگاهی نشان داد که کمترین تا بیشترین مقادیر میانگین EC50 برای رشد میسلیوم قارچ به ترتیب مربوط به قارچ‌کش‌های آزوکسی‌استروبین، ایمازالیل، فلودیوکسونیل، پیریمتانیل و تیابندازول با مقادیر 0.045، 0.065، 0.08، 0.34 و 0.55 میکروگرم ‌بر ‌میلی‌لیتر بود و برای مهار جوانه‌زنی کنیدی، به ترتیب از کمترین تا بیشترین مقادیر میانگین EC50، مربوط به قارچ‌کش آزوکسی‌استروبین، ایمازالیل، فلودیوکسونیل، تیابندازول و پیری‌متانیل با مقادیر 0.072، 0.117، 0.155، 0.731 و 0.774 میکروگرم ‌بر ‌میلی‌لیتر بود. همه جدایه‌ها به قارچ‌کش آزوکسی استروبین حساس بودند و اما مقادیر EC50 خارج از محدوده پایه بود. همچنین همه جدایه‌ها به قارچ‌کش فلودیوکسونیل حساس بودند و برخی از جدایه‌ها دارای مقادیر EC50 خارج از محدوده پایه بود. مقادیر EC50 تمام جدایه‌ها نسبت به قارچ‌کش ایمازالیل در محدوده حساس قرار گرفت و در رابطه با قارچ‌کش پیریمتانیل، همه جدایه‌ها حساس و برخی از جدایه‌ها خارج از محدوده پایه بود. چهار جدایه نسبت به قارچ‌کش تیابندازول مقاوم و11 جدایه در محدوده حساس قرار گرفتند.
کپک سبز شایع‌ترین بیماری پس از برداشت مرکبات است که توسط قارچ Penicillium digitatum ایجاد می‌گردد. به منظور ارزیابی کارایی قارچ‌کش‌های پس از برداشت مرکبات از نظر مهار رشد میسلیوم و جوانه‌زنی کنیدی، 150 نمونه به صورت تصادفی از انبارها و باغ‌های سه سایت شرقی(گرگان)، مرکزی(ساری و قائم شهر) و غربی(رامسر و تنکابن)، نمونه‌برداری و 15 جدایه قارچ از آنها استخراج شد. نتایج بررسی‌های ازمایشگاهی نشان داد که کمترین تا بیشترین مقادیر میانگین EC50 برای رشد میسلیوم قارچ به ترتیب مربوط به قارچ‌کش‌های آزوکسی‌استروبین، ایمازالیل، فلودیوکسونیل، پیریمتانیل و تیابندازول با مقادیر 0.045، 0.065، 0.08، 0.34 و 0.55 میکروگرم ‌بر ‌میلی‌لیتر بود و برای مهار جوانه‌زنی کنیدی، به ترتیب از کمترین تا بیشترین مقادیر میانگین EC50، مربوط به قارچ‌کش آزوکسی‌استروبین، ایمازالیل، فلودیوکسونیل، تیابندازول و پیری‌متانیل با مقادیر 0.072، 0.117، 0.155، 0.731 و 0.774 میکروگرم ‌بر ‌میلی‌لیتر بود. همه جدایه‌ها به قارچ‌کش آزوکسی استروبین حساس بودند و اما مقادیر EC50 خارج از محدوده پایه بود. همچنین همه جدایه‌ها به قارچ‌کش فلودیوکسونیل حساس بودند و برخی از جدایه‌ها دارای مقادیر EC50 خارج از محدوده پایه بود. مقادیر EC50 تمام جدایه‌ها نسبت به قارچ‌کش ایمازالیل در محدوده حساس قرار گرفت و در رابطه با قارچ‌کش پیریمتانیل، همه جدایه‌ها حساس و برخی از جدایه‌ها خارج از محدوده پایه بود. چهار جدایه نسبت به قارچ‌کش تیابندازول مقاوم و11 جدایه در محدوده حساس قرار گرفتند.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Sensitivity of Penicillium digitatum isolates, causal agent of citrus green mold, to imazalil, fludioxonil, pyrimethanil, azoxystrobin and thiabendazole in Northof Iran

نویسندگان [English]

  • Mohammad Ali Aghajani 1
  • Ghasem Ghorbani Khatir 2
  • Hojjatollah Rabbani nasab 3
  • Amir Zolfaghari 2
1 Plant Protection Research Department, Golestan Agricultural and Natural Resources Research Center, AREEO, Gorgan, Iran
2 Islamic Azad University, Gorgan Branch, Gorgan, Iran
3 Department of Plant Protection Research, Agriculture and Natural Resources Research and Education Center of Golestan Province, Gorgan, Iran
چکیده [English]

Green mold is the most common post-harvest disease of citrus which is caused by the fungus Penicillium digitatum. In order to evaluate the effectiveness of post-harvest citrus fungicides in terms of inhibiting mycelium growth and conidial germination, 150 samples were randomly sampled from the warehouses and orchards of three eastern (Gorgan region), central (Sari and Ghaemshahr) and western (Ramsar and Tonkabon) sites and 15 fungal isolates were extracted from them. The results of the laboratory studies showed that the lowest to the highest average values of EC50 for the growth of mushroom mycelium were related to the fungicides Azoxystrobin, Imazalil, Fludioxonil, Pyrimetanil and Thiabendazole with the values of 0.045, 0.065, 0.08, 0.34 and 0.55 μg/ml, and for inhibiting the germination of conidia. respectively, from the lowest to the highest average EC50 values, related to azoxystrobin, imazalil, fludioxonil, thiabendazole and pyrimethanil with values of 0.072, 0.117, 0.155, 0.731 and 0.774 µg/ml. All isolates were sensitive to the fungicide Azoxystrobin, but the EC50 values were outside the baseline range. Also, all isolates were sensitive to fludioxonil fungicide and some isolates had EC50 values outside the baseline range. The EC50 values of all the isolates were in the sensitive range to the fungicide imazalil, and in relation to the fungicide pyrimethanil, all the isolates were sensitive and some isolates were outside the basic range. Four isolates were resistant to thiabendazole fungicide and 11 isolates were in the sensitive range.
Green mold is the most common post-harvest disease of citrus which is caused by the fungus Penicillium digitatum. In order to evaluate the effectiveness of post-harvest citrus fungicides in terms of inhibiting mycelium growth and conidial germination, 150 samples were randomly sampled from the warehouses and orchards of three eastern (Gorgan region), central (Sari and Ghaemshahr) and western (Ramsar and Tonkabon) sites and 15 fungal isolates were extracted from them. The results of the laboratory studies showed that the lowest to the highest average values of EC50 for the growth of mushroom mycelium were related to the fungicides Azoxystrobin, Imazalil, Fludioxonil, Pyrimetanil and Thiabendazole with the values of 0.045, 0.065, 0.08, 0.34 and 0.55 μg/ml, and for inhibiting the germination of conidia. respectively, from the lowest to the highest average EC50 values, related to azoxystrobin, imazalil, fludioxonil, thiabendazole and pyrimethanil with values of 0.072, 0.117, 0.155, 0.731 and 0.774 µg/ml. All isolates were sensitive to the fungicide Azoxystrobin, but the EC50 values were outside the baseline range. Also, all isolates were sensitive to fludioxonil fungicide and some isolates had EC50 values outside the baseline range. The EC50 values of all the isolates were in the sensitive range to the fungicide imazalil, and in relation to the fungicide pyrimethanil, all the isolates were sensitive and some isolates were outside the basic range. Four isolates were resistant to thiabendazole fungicide and 11 isolates were in the sensitive range.

کلیدواژه‌ها [English]

  • orange fruit
  • Penicillium digitatum
  • green mold
  • EC50
  • resistance monitoring