کاربرد هیدروژل آلژینات برای ریزپوشانی ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی عصاره گیاه شوید کوهی

نوع مقاله : مقاله کامل علمی پژوهشی

نویسندگان

1 دانش‌آموخته کارشناسی‌ارشد، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

2 استاد گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

3 استادیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

4 دانشیار گروه علوم باغبانی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

چکیده

گیاه شوید (Grammosciadium Platycarpum Boiss) متعلق به خانواده Apiaceae منبع غنی از ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی است که دارای فعالیت آنتی‌اکسیدانی می‌باشد. آنتی‌اکسیدان‌های موجود در رژیم غذایی به لحاظ محافظت بدن در مقابل استرس اکسیداتیو و حفظ سلامت، حائز اهمیت هستند. هدف از این پژوهش استخراج و ریزپوشانی ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی گیاه شوید کوهی در هیدروژل آلژینات سدیم بود. در این پژوهش ابتدا ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی از عصاره گیاه شوید کوهی استخراج و سپس جهت ریزپوشانی، در سه غلظت 1، 2 و 3 درصد به همراه آلژینات سدیم با سه غلظت 1.5 ، 2 و 3 درصد استفاده گردید. در مرحله بعد، فعالیت آنتی‌اکسیدانی (آنتی‌اکسیدانی کل، ظرفیت مهار رادیکال آزادDPPH ، مهار رادیکال آزاد هیدروکسیل، قدرت احیاکنندگی)، بارگیری ترکیبات فنولی عصاره گیاه شوید کوهی در هیدروژل آلژینات، بازده ریزپوشانی، خصوصیات ساختاری ماده‌ی ریزپوشانی شده از قبیل ساختار شیمیایی با استفاده از طیف سنجی مادون قرمز و قابلیت حفظ ترکیبات فنولی و خاصیت آنتی‌اکسیدانی فرآورده طی 30 روز نگهداری در شرایط محیطی مختلف (نور و تاریکی، دمای 25 درجه سانتی گراد و یخچال 4-7 درجه سانتی-گراد) مورد ارزیابی قرار گرفت. در این بررسی بیشترین به بازده ریزپوشانی بالایی در 75 درصد بدست آمد. نتایج وجود تفاوت معنی‌داری (05/0>P) در قابلیت حفظ فعالیت آنتی‌اکسیدانی در برابر شرایط محیطی، برای هیدروژل‌های حاوی مقادیر مختلف عصاره در طول 30 روز نگهداری نشان داد. مشابه نتایج بدست آمده در رابطه با قابلیت حفظ ترکیبات فنولی طی زمان نگهداری برای هیدروژل‌های حاوی عصاره، بیشترین میزان حفظ خاصیت آنتی‌اکسیدانی کل، مهار رادیکال آزاد DPPH، مهار رادیکال آزاد هیدروکسیل و قدرت احیاکنندگی در شرایط نگهداری مختلف، برای هیدروژل‌های حاوی عصاره 2 درصد مشاهده شد. بیشترین کاهش در خاصیت آنتی‌اکسیدانی برای هیدروژل‌های آلژینات حاوی عصاره 1 درصد در شرایط نور مصنوعی مشاهده شد که مشابه نتایج بدست آمده در رابطه با تخریب ترکیبات فنولی آن‌ها در همین شرایط بود. . قابلیت حفظ خاصیت آنتی‌اکسیدانی کل در شرایط نورمصنوعی حدود 18/ 55 درصد و در شرایط تاریکی حدود 15/74 درصد مشاهده شد. میزان مهار رادیکال آزاد DPPH در شرایط نور مصنوعی حدود 42/36 درصد و در شرایط تاریکی حدود 15/84 درصد مشاهده شد. میزان مهار رادیکال OH در شرایط نور مصنوعی حدود 11/44 درصد و در شرایط تاریکی حدود 34/68 درصد مشاهده شد. میزان قدرت احیا در شرایط نورمصنوعی حدود 53/63 درصد و در شرایط تاریکی حدود 83/75 درصد مشاهده شد. در این پژوهش مشخص گردید که آلژینات 2 درصد حاوی عصاره 2 درصد بهترین ریزپوشانی را داشته و در طول مدت نگهداری بالاترین میزان حفظ ترکیبات فنولی، خاصیت آنتی-اکسیدانی و مهار رادیکالی را دارد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Extraction of polyphenol and flavonoid compounds from Grammosciadium Platycarpum Boiss and their microencapsulation in an alginate hydrogel.

نویسندگان [English]

  • Maryam Rezaei seraji 1
  • Mohammad Ghorbani 2
  • Alireza Sadeghi Mahoonak 3
  • Hoda Shahiri Tabarestani 3
  • Azim Gasemnejad 4
1 M.Sc. student, Department of Food Science and Technology, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan, Iran
2 2Associate Professor, Department of Food Science and Technology, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan, Iran
3 Professor of the Department of Food Science and Technology, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources
4 Associate Professor, Department of Horticulture, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan, Iran
چکیده [English]

The aim of this study was to extract and encapsulate the phenolic and flavonoid compounds of wild dill (Grammosciadium Platycarpum Boiss) in sodium alginate hydrogel. In this study, phenol and flavonoid compounds were extracted from Grammosciadium Platycarpum Boiss and then used for encapsulation at three concentrations of 1, 2 and 3%) in sodium alginate with three concentrations of 1.5, 2 and 3%. In the next step, antioxidant activity (total antioxidant, DPPH free radical scavenging capacity, OH radical scavenging, reducing power), loading capacity of phenolic compounds of Grammosciadium Platycarpum Boiss extract in alginate hydrogel, encapsulation efficiency and process efficiency, were evaluated. Also, structural properties of encapsulated material including chemical structure using infrared spectroscopy were measured. The ability to preserve phenolic compounds and antioxidant properties of the product during 30 days of storage in different environmental conditions (light and dark, and temperature 25 ° C and 4-7 °C) were also evaluated. The results showed the maximum loading capacity of 1.178 mg as gallic acid per gram of extract was obtained for alginate hydrogel containing 3% extract. In addition, it was found that by using this method, a high coating efficiency of about 75% was obtained. The results also revealed a significant difference (P<0.05) in the ability to maintain antioxidant activity against environmental conditions, for hydrogels containing different amounts of extract during 30 days of storage. Similar results obtained with respect to the ability of phenolic compounds retention during storage in hydrogels containing the extract, the maximum retention of total antioxidant properties, free radical scavenging of DPPH, free radical scavenging of OH and reducing power under different storage conditions, were observed for hydrogels containing 2% extract. The greatest reduction in antioxidant properties was observed for hydrogels containing 1% extract under artificial light conditions. The ability to maintain the antioxidant property of the was observed in the artificial light condition about 55/18% and in the dark conditions about 74/15%.the rate of free radical DPPH in artificial lighting conditions accounted for about 36/42 %, and about 84/15 % in the dark conditions. The rate of free radical OH in artificial lighting conditions accounted about 44/11% and about 68/34% in the dark conditions. The rate of power regenerative in artificial lighting conditions was 63/53 % and was estimated at 75/83% in the dark conditions. In this study it was found that 2% alginate containing 2% extract has the best encapsulation and has the highest retention of phenolic compounds and antioxidant properties during storage.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Antioxidant
  • extract
  • Encapsulation
  • Alginate hydrogel
  • Grammosciadium Platycarpum Boiss
  1. Bahramikia, S., and Yazdanparast, R. 2008. Antioxidant and free radical scavenging activities of different fractions of Anethum graveolens leaves using in vitro models. Pharmacology online. 2: 233-219.
  2. Kamkar, A., Jebelli Javan, A., Asadi, F., and Kamalinejad, M. 2010. The antioxidative effect of Iranian Mentha pulegium extracts and essential oil in sunflower oil. Food and Chemical Toxicology. 48: 1796-1800.
  3. Lin, C.C., and Liang, J.H. 2000. Effect of antioxidants on the oxidative stability of chicken breast meat in a dispersion system. Food Science. 67: 530–533.
  4. Lee, K.Y., and Mooney, D.J. 2012. Alginate: Properties and biomedical applications. Prog. Polym. Sci. 37: 106–136.
  5. Li, P.H., and Chiang, B.H. 2012. Process optimization and stability of D-limonene-in-water Nano emulsions prepared by ultrasonic emulsification using response surface methodology. Ultrasonic Sono chemistry. 19:192-197.
  6. Ito, N., Hirose, M., Fukushima, S., Tsuda, H., Shirai, T. and Tatematsu, M. 1986. Studies on antioxidants: Thecarcinogenic and modifying effects on chemical carcinogenic. Journal of Food and Chemical Toxicology. 24: 1099–1102.
  7. Kumar, A. 2006. Antioxidants: Natural and Synthetic. Amani International Publishers. ISBN-10: 3-938054-05-0.

8.Kamali, A., Niazmand, R., and Shurmij, M. 2011. Application and methods of microencapsulation (encapsulation) in food industry. The 20th Food Industry Congress. (In Persian).

9.Desai, K.G.H., and Park, H.J. 2005. Recent developments in microencapsulation of food ingredients. Drying Technology. 23:94-1361.

10.Tari, T.A. and Singhal, R.S. 2002. Starch based spherical aggregates: Reconfirmation of the role of amylose on the stability of a model flavoring compound, vanillin. Journal of Carbohydrate Polymers. 50: 279-282.

11.Poojari, R. and Srivastava, R. 2013. Composite alginate microspheres as the next generation egg-box carriers for biomacromolecules delivery. Expert Opinion on drug delivery.10: 1061-1076.

12.Aizpurua-Olaizola, O., Navarro, P., Vallejo, A., Olivares, M., Etxebarria, N., and Usobiaga, A. 2016. Microencapsulation and storage stability of polyphenols from Vitis vinifera grape wastes. Food Chemistry, 190: 614-621.

13.Wang, J., Li, H., Chen, Z., Liu, W., and Chen, H. 2016. Characterization and storage properties of a new microencapsulation of tea polyphenols. Industerial Crops and products, 89: 152-156.

14.Arriola, N.D.A., de Medeiros, P.M., Prudencio, E.S., Muller, C.M.O., and Amboni, R.D. D.M.C. 2016. Encapsulation of aqueous leaf extract of Stevia rebaudiana Bertoni with sodium alginate and its impact on phenolic content. Food Bioscience. 13: 32-40.

15.Haghighati, F., Jafari, S., and Momen Beitollahi, J. 2003. Comparison of antimicrobial effects of ten Herbal extract with chlorhexidine on three different oral pathogens. Journal of Hakim Med. an in vitro study. 6(3): 71-6. (In Persian).

16.Mandal, S., Kumar, S., Krishnamoorthy, B., and Basu, S.K. 2010. Development and evaluation of calcium alginate beads prepared by sequential ad simultaneous methods. Brazilian Journal of Pharmaceutical Sciences. 46(4): 785–793.

17.Hayouni, E., Abedrabba, M., Bouix, M., and Hamdi, M. 2007. The effects of solvents and extraction method on the phenolic contents and biological activities in vitro of Tunisian Quercus coccifera L. and Juniperus phoenicea L. fruit extracts. Food Chemistry. 105(3):1126–34.

18.Prieto, P., Pineda, M., and Aguilar, M. 1999. Spectrophotometric quantitation of antioxidant capacity through the formation of a phosphomolybdenum complex: specific application to the determination of vitamin E. Analytical Biochemistry. 269: 337-341.

19.Shimada, K., Fujikawa, K., Yahara, K., and Nakamura, T. 1992. Antioxidative properties of xanthin on autoxidation of soybean oil in cyclodextrin emulsion. Agricultural and Food Chemistry. 40: 945-948.

20.Jamdar, S.N., Rajalakshmi, V., Pednekar, M.D., Juan, F., Yardi, V. and Sharma, A. 2010. Influence of degree of hydrolysis on functional properties, antioxidant activity and ACE inhibitory activity of peanut protein hydrolysate. Food Chemistry. 121: 178-184.

21.Bougatef, A., Hajji, M., Balti, R., Lassoued, I., Triki-Ellouz, Y. and Nasri, M. 2009. Antioxidant and free radical-scavenging activities of smooth hound (Mustelus mustelus) muscle protein hydrolysates obtained by gastrointestinal proteases. Food Chemistry. 114: 1198-1205.

22.Aguirre-calvo, T.R., Perullini, A.M., and Santagapita, P.R. 2018. Encapsulation of tacyanins and polyphenols from leaves and stems of beetroot in Ca (II) alginate beads: A structural study. Journal of Food Engineering. 235: 32-40.

23.López-Córdoba, A., Deladino, L., Agudelo-Mesa, L. and Martino, M. 2014. Yerba mate antioxidant powders obtained by co-crystallization: Stability during storage. Journal of Food Engineering. 124: pp.158-165.

24.Ketaki, D., Kanbargi, Sachin K., Sonawane and Shalini, S. 2017. Encapsulation characteristics of protein hydrolysate extracted from Ziziphusjujube seed. International Journal of Food Properties. 20:12: 3215-3224.

25.Zam, W., Bashour, G., Abdelwahed, W., and Khayata, W. 2014. Alginate-Pomegranate Peels’ Polyphenols Beads: Effects of Formulation Parameters on Loading Efficiency. Brazilian Journal of Pharmaceutical Sciences. 50(4): 741–748.

26.Ostberg, T., Lund, ME., and Graffner, C. 1994. Calcium Alginate Matrices for Oral Multiple Unit Administration: Release Characteristics in Different Media. International Journal of Pharmaceutics. 112: 241–248.

27.Takayuki, T., Masahiro, Y., Yasuo, H., Kouichiro, S., and Shiro, K. 2009. Preparation of Lactic Acid Bacteria-Enclosing Alginate Beads in Emulsion System: Effect of Preparation Parameters on Bead Characteristics. Polymer Bulletin. 63: 599–607.

28.Kacurakova, M., and Wilson, R. H. 2001. Developments in mid-infrared FT-IR spectroscopy of selected carbohydrates. Carbohydrate Polymers. 44: 291-303.

29.Lin, D., Xiao, L., Wen, Y., Qin, W., Wu, D., Chen, H., Zhang, Q., and Zhang, Q. 2021. Comparison of apple polyphenol-gelatine binary complex and apple polyphenol-gelatine-pectin ternary complex: Antioxidant and structural characterization. LWT. 148: 111-740.

30.Zhang, Z. 2011. “Characterization of antioxidants present in hawthorn fruits” J. NUTR. 12: 144-152pp.

31.Rice-Evans, C., Miller, N., and Paganga, G. 1997. Antioxidant properties of phenolic compounds. Trends in Plant Science. 2: 152-159.

  1. Ersus, S., and Yurdagel, U. 2007. Microencapsulation of anthocyanin pigments of black carrot (Daucus carota L.) by spray drier. Journal of Food Engineering. 80: 805-812.

33.Moyer, R.A., Hummer, K.E., Finn, C.E., Frei, B., and Wrolstad, R.E. 2012. Anthocyanin's, phenol's, and antioxidant capacity in diverse small fruits: vaccinia, Rubeus, and Ribs. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 50: 519-525.

34.Sahreen, S., Rashid Khan, M., and Ali Khan, R. 2010. Evaluation of antioxidant activities of various solvent extracts of Carissa opaca fruits. Food Chemistry. 122: 1205-1211.