%0 Journal Article %T تعیین بازدهی فیله و برچسب‌گذاری تغذیه‌ای فرآورده‌های ماهی بیگ‌هد (Hypophthalmichthys nobilis) %J نشریه فرآوری و نگهداری مواد غذایی %I دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان %Z 2423-3544 %D 2012 %\ 07/25/2012 %V 1 %N 3 %P 19-36 %! تعیین بازدهی فیله و برچسب‌گذاری تغذیه‌ای فرآورده‌های ماهی بیگ‌هد (Hypophthalmichthys nobilis) %R %X برآورد ترکیب اولیه و میزان بازدهی فیله از نیازهای اولیه در فرآوری ماهی می‌باشد. هدف این پژوهش تعیین ترکیب شیمیایی و بازدهی فیله‌ماهی بیگ‌هد (Hypophthalmichthys nobilis) به‌منظور برچسب‌گذاری تغذیه‌ای و برآورد اقتصادی فرآورده‌های به‌دست آمده از آن با استفاده از معادله‌های رگرسیونی می‌باشد. به این‌منظور 55 عدد ماهی بیگ‌هد در محدوده اندازه‌های بازاری تهیه و میزان بازدهی محصول فیله، محتوای رطوبت، چربی، پروتئین، خاکستر و انرژی آن‌ها در وزن تر و خشک مورد سنجش قرار گرفت. سپس رابطه‌های بین این فاکتورها با طول کل ماهی مورد بررسی قرار گرفته و نوع رابطه و معادله آن‌ها تعیین گردید. طبق نتایج به‌دست آمده، رابطه بین لگاریتم محتوای رطوبت و خاکستر با لگاریتم طول و وزن کل ماهی به‌صورت رگرسیونی خطی معکوس بوده (05/0>P) در حالی‌که رابطه بین میزان چربی، پروتئین، انرژی و بازدهی فیله با طول کل ماهی به‌صورت رگرسیونی خطی مثبت بود (05/0>P). به‌طورکلی این معادله‌ها به‌صورت Y=bX±a می‌باشد. با توجه به‌وجود این رابطه‌ها و تعیین معادله‌های آن‌ها، می‌توان با استفاده از شاخص طول کل ماهیان را توسط دستگاه دسته‌بندی و سپس از طریق معادله‌های به‌دست آمده برای بازدهی فیله و ترکیب تقریبی، برآورد اقتصادی و تعیین میزان رطوبت، چربی، پروتئین، خاکستر و انرژی هر دسته به‌منظور برچسب‌گذاری تغذیه‌ای آن اقدام نمود. %U https://fppj.gau.ac.ir/article_560_96d0c5e3a1abb7636c3f912915776402.pdf